Find Amber the light way.

Find rav med en Ravlygte.

For at en ravlygte virker korrekt, må der ikke være dagslys. Når lysstrålen så rammer noget rav, vil dette  lyse op, næsten selvlysende og det er meget let at finde. (Vi vedlægger et stykke rav med alle ravlygter, så du kan se hvilken farve det lyser op med) Du vil opleve stranden på en anden måde, da mange ting vil lyse op med forskellige farver.

Det er en rigtig god ide, at medbringe et stykke rav de først gange du bruger din ravlygte, så du ved hvordan rav lyser op. 

 

Lær at finde Rav.

Rav findes bedst efter en storm, hvor havet har rusket op i havbunden og frigjort det løse rav. Efter at stormen har lagt sig, bringer havet rav med op på stranden.

Rav skal findes hvor rester af træ, tang og andre lettere materialer (ravpindelag) aflejres, hvor lettere materialer samles. Rav ligger typisk ikke blandt sten og sand, men på stranden, hvor der er tang, træ og andet let materiale.

 

Gode ravsteder.

Der findes rav de fleste steder i Danmark, men der er steder hvor rav er mere forekommende end andre steder. Op langs hele Vestkysten og omkring spidsen af Nordjylland og et godt stykke ned af Østkysten.

Der findes også rav langs kysterne på Sjælland og Øerne i Østersøen, men rav vil typisk ikke forefindes i så store mængder som ved Vestkysten.   

 

 

 

 

Ravjagt med en ravlygte.

Det nye er at søge efter rav med UV lys: rav lyser op som guld eller gul/grønt/lilla skær. Når du først har prøvet at finde rav på denne måde vil du opdage hvor effektivt det er at søge rav med en Ravlygte. Der finde flere forskellige bølgelængder inden for UV lys. og hos Ravlygte har lavet mange test for at finde frem til den bedste bølgelængde.

Når du finder rav i ravpindelag kan du være heldig at opleve, hvordan rav lyser op som en stjernehimmel og du kan opleve hvordan du kan gå og samle rav op, stykke for stykke.

 

Tidevande.

Husk altid at sikre dig, at du ved hvornår der er tidevand. Når du går rundt på stranden om natten, kan det være svært at orientere sig. Tag evt. også en almindelig lommelygte med.

Pas på!  når tidevandet stiger, da det kan være yderst farligt. 

 

Den lille Ravlygte test - Diasshow.

 

Kan du finde rav?

Her kan du teste, om du kan se forskel på sten og rav.

Hvor mange stykker rav ligger der?

Diasshowet vil give dig en ide, hvordan en ravlygte virker og hvor hurtig du kan finde rav med lygten.

Hold musen på billede for at stoppe diasshowet.

Ravlygte / Ravlampe.

Nogle gange bliver ordret ravlampe brugt om en ravlygte og de flest vil naturligvis også vide hvad der menes, men ravlygte er den korrekte betegnelse der bruges af ravsamlere.

Sikkerhed.

Ravlygten udsender UV-A lys, højkoncentration af UV-lys kan beskadige hornhinden, så brug altid beskyttelsesbriller, lys aldrig dig selv eller andre i øjnene.

Husk altid at sikre dig, at du ikke går ud ved stigende tidevand. Husk evt. kompas hvis du går ved de brede strande ved Vestkysten. Når først tågen kommer eller det bliver mørkt kan det være svært at orientere sig. (Brug evt. gps i telefonen)

Find Amber the light way.